WEBÁRUHÁZUNKBAN A HÁZHOZSZÁLLÍTÁS ÁTEMENETILEG SZÜNETEL, A HONLAPON KÍNÁLT TERMÉKEKET KIZÁRÓLAG A BOLTBAN TUDJÁK MEGVÁSÁROLNI ÉS ÁTVENNI!8200 Veszprém Kistó u. 27.

(+36) 20-968-3723 (munkanapokon 9-17 óra között)
Email: info@kertimag.infoFŰMAG
GYEPTRÁGYA
KERTÉSZET
WEBÁRUHÁZ
NYITÓOLDAL

VÁSÁRÓI TÁJÉKOZTATÓ


<-GARDEN BOOM
<-GYEPTRÁGYÁK

ÖNTÖZÉS TIPPEK

FŰMAGOK

GYEPTRÁGYÁK

KÖNYVEKSzórókocsik
Dísznövény tápanyagok
Kerti műtrágyák
Fű-, ágyásszegély
Szerves trágyák
Fümagkeverékek
Barenbrug fűmag
Gyep, fű, pázsit
Fümagkeverékek
Sport fűmagok
Kert és park füvesítés
Díszpázsit
Felújításhoz, gyors növekedésű fűhöz
Szárazságtűrő fűmag
Árnyéktűrő fűmag
Töltés- rézsüfűmag
Gazdasági-takarmány fűmagok
ICL -Scotts-Everris- fűmagok
Garden BOOM fűmagok
Gyeptrágyák
Telepítéshez, felújításhoz
Tavaszi gyeptrágyák
Nyári gyeptrágyák
Őszi gyeptrágyák
Általános gyeptrágyák
Gyomirtós gyeptrágyák
ICL-Scotts-Everris gyepműtrágyák
DYRA gyeptrágyák
Garden BOOM gyeptrágyák
Gyepmoha irtók
Vakond ellen
Komposztáló
A fűmag vetése
A gyeptrágya alkalmazása
Öntözés - Locsolás?

Van olyan fűmag a kínálatunkban, például a Sport fűmagkeverék, ami kevesebb mint 900 Ft/kg.

Mi az amit egy csomagban el tudunk küldeni?

pl.:
20 kg fűmag
20 kg fűmag, vagy pl.:
29 kg fűmag és gyeptrágya
20 kg gyeptrágya és 9 kg fűmag

Azonban, sajnos nem tudunk elküldeni egy csomagban pl. egy 20 kg-os és egy 10 kg-os gyeptrágyát, mert ezek együttes súlya a csomagolóanyaggal együtt meghaladja a postai csomagok max. 30 kg súlyhatárát.
Továbbá a 20 kg - os fűmaggal további terméket nem tudunk egybe csomagolni, mert a 20 kg fűmag teljesen kitölti a csomagoló zsákot.
Az egynapos szállítási határidővel megrendelt aru, csak a délig elküldött rendelések esetén érkezik meg másnapra.visszatérés a webshop-hoz

Gyep, pázsit, füvesített területek öntözése

Öntözés

A fű négyzetméterenkénti öntözővíz szükséglete akár a 6-8 litert is elérheti naponta, ami a fű élettani szükségletéből, a talajból és a talajról, valamint a növény felületéről elpárolgó víz mennyiségéből tevődik össze. Amennyiben a csapadék ezt nem képes kielégíteni, szükségszerűvé válik az öntözés. Elégtelen vízellátáskor csökken a növényen belüli nyomás (turgor), és a fű hervadni kezd.

Tünetei
 • Reggel, a taposás okozta nyomok tovább, látszanak a pázsiton, mint kedvező talajnedvesség esetén.
 • Meleg napsütéses időben a fű levelei lankadtak, de reggelre felegyenesednek.
 • Színváltozás: a gyep színe előbb sötétzöldre vált, és ha a vízhiány tartós, később sárga, majd barna lesz.
 • Az elhalt fű levele törékeny és a folyamat visszafordíthatatlan.

A gyepek, pázsitok vízigényét az alkotó fajok tulajdonságai, a vízigény, szárazságtűrés, gyökérzet elhelyezkedése határozza meg, de befolyásolja a nyírási magasság is. A rendszeresen rövidre nyírt pázsit sekélyebben gyökerezik, ezért a vízhiány tünetei előbb jelentkeznek

 • Vízigényesek a pázsitalkotó füvek közül a tippan félék és a réti csenkesz
 • Közepes a vízigénye az angol perjének
 • Kevés vizet igényel a vörös csenkesz és a felemáslevelű csenkesz .
Szárazságtűrés:
 • Kiváló a szárazságtűrése a vörös- és felemáslevelű csenkesznek, ezt követi az angol perje.
 • Közepesen viseli a réti perje.
Külön említést érdemel a mélyen gyökerező nádképű csenkesz, amely a szárazságot kiválóan tűri, mint ahogy a nyirkos körülményeket is.

Öntözővíz szükséglet

A talaj nedvességtartalmát, a meteorológiai tényezőkön (csapadék, páratartalom, napfény, hőmérséklet, szél) kívül a talaj tulajdonságai (összetétele, humusz tartalma, tápanyag ellátottsága, szerkezete, vízelnyelő képessége) határozzák meg.
A talajszerkezet meghatározás egyszerűen: egy maréknyi földből gombócot gyúrunk, és száradni hagyjuk:

 • Laza szerkezetű, ha másnapra szétesik.
 • Középkötött, ha leejtve szétomlik.
 • Kötött, ha egyben marad.

A laza szerkezetű, humuszban szegény talajok nem bírják megtartani a vizet, az gyorsan átfolyik a mélyebb rétegekbe. Alkalmanként csak annyi vizet juttassunk ki, amennyi a gyökérzónában marad, ami 10-15 cm.

A középkötött talajok víznyelő és vízmegtartó tulajdonsága is optimális. Egy milliméter azaz 1 liter víz négyzetméterenként, egy cm mélyen nedvesíti át a talajt.

A kötött talajok jó vízmegtartó képességgel rendelkeznek, de vízelnyelő képességük nem megfelelő. Ezért kisebb intenzitású, hosszabb ideig történő öntözést igényel, akár szünetek közbeiktatásával, hogy elegendő idő jusson az öntözővíz talajba jutásához.

A víznyelés megítélésénél a talaj szerkezetén kívül figyelembe kell venni a gyep gyökérzetének szerkezetjavító hatását is, ami javítja a talaj vízbefogadó képességét.

Kijuttatandó vízmennyiség:

Legmagasabb napi Víz szükséglet Öntözés gyakorisága
hőmérséklet: liter/nap nap
16-20 C° 2-3 9-10
21-25 C° 3-4 6-9
26-30 C° 4-6 5-8
31-35 C° 6-8 3-5
36 C°< 8< 2-3

Öntözés vízadagjának, gyakoriságának helyes meghatározásához természetesen figyelembe kell venni a lehullott csapadékot is.

Öntözzünk ritkán, de nagy vízadagokkal, hogy a talaj legalább 10-15 cm mélyen átnedvesedjen. Minél mélyebb a nedves réteg, annál jobban késztetjük a mélyebb gyökeresedést, elősegítve ezzel a gyep szárazságtűrését.

A gyakori, nagy vízadagokkal történő öntözés esetén kialakuló pangó víz csökkenti a gyökérnövekedést, a hajtásnövekedést és a klorofilltartalmat is, ami színváltozást eredményez

Öntözési időpont:

A pázsitok öntözésére a hajnali, kora reggeli időpont a legoptimálisabb, de 9-10 órára mindenképp célszerű befejezni. Előnye, hogy elmarad a hideg víz okozta stressz, általában szélcsendes az idő és alacsony a párolgási veszteség. A fű hamar felszárad, megelőzve ezzel a nedves, párás környezetben kialakuló gombabetegségeket. Az éjszakai öntözés, mint ahogy a napközbeni meleg időben végzett is, segíti a gombás betegségek megjelenését, a kialakuló magas páratartalom következtében.

A napközbeni öntözés is elkerülhetetlen néhány esetben, mint például a friss vetés és gyepszőnyegezés.

Frissítő öntözést is alkalmazhatunk a pázsit hűtésére, megelőzvén ezzel a hervadást, de az önözés ideje ne haladja meg a 4-5 percet.

Az öntözés egyéb hatásai:

Amennyiben a talaj nedvességtartalma az optimális szint alá süllyed, a gyep megritkul, ami pedig kedvező feltételeket teremt a mélyen gyökerező gyomok, mint pl. a parlagfű megjelenésének.

Egyenetlen szerkezetű talajon, vagy az egyenetlenül kijuttatott öntözővíz hatására a fűfajok aránya megváltozhat, ami a pázsit esztétikai értékét csökkenti.

A jó vízellátású pázsitokban megjelenhet az egynyári perje ( Poa annua). Folyamatos virágzásával az arra érzékenyeknél allergiát válthat ki.
Alapvető követelmény az egyenletes vetés. Végezhetjük kézzel, de gyakorlat hiányában nem garantált, hogy egyenletes lesz. Ezért célszerűbb géppel vetni, amit...
(folytatás: Fűmag vetése)

A talaj előkészítés szakszerű elvégzése a szép gyep, ill. pázsit alapvető feltétele. A cél egy megfelelően aprómorzsás szerkezetű, kellő tömörségű és tápanyagtartalmú talaj kialakítása....
(folytatás:
Fűmag magágy előkészítése)


A fűmag tulajdonképpen a fagyok beálltáig, egész évben vethető, még a forró nyári napokon is, ha megfelelően tudjuk öntözni....
(folytatás: A gyeptelepítés ideje)

A termőhelyi adottságok,(talaj minősége, fény- és nedvességviszonyok, ill. öntözési lehetőség) a pázsithasználat módja és gondozási igénye alapján ajánlott kiválasztani a megfelelő keveréket....
(tovább:
A fűmagkeverék kiválasztása)


Pázsit? Gyep? Diszpázsit? Sportpázsit, sportgyep....
(tovább: Pázsit vagy gyep?)

...a hazánkban vadon termő fűfajok begyűjtésével és termesztésre ajánlásával lehetővé tették a mi viszonyainkat legjobban bíró fajok nemesítését...
(tovább:
A pázsitkultúra kialakulása )


Keresgélés,vásárlás --
a webáruház használata

- Bármit kiválaszthat, kosárba tehet.
- A kosár ürithető és újra tölthető.
- Ha "A vásárlás befejezése" gombra kattint, a következő lépésben még mindig módosíthatja a termékek számát (akár törölheti is).
- A vásárlás akkor végleges ha ön elküldi adatait.
Olvassa el a Vásárlói tájékoztatót // Cookie-k (sütik) kezelése

Természetesen az info@kertimag.info email címen email - ben is jelezheti vásárlási szándékát, leadhatja megrendelését.
Csak azokkal a levelekkel tudunk foglakozni, amelyben legalább telefonszámmal és névvel hitelesítenek. Minden beérkező megrendelés után telefonon egyeztetünk.tápanyag utánpótlás...
Mint minden élőlénynek, így a gyepnek is megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagra van szüksége. A vetett gyepek esetében is egy-két éven belül kimerül a talaj tápanyag tartaléka. ... (folytatás: gyeptrágya alkalmazása )

Nitrogén hiányában a növekedés csökken...
Foszfor hiányában a gyökerek rosszul fejlődnek...
Kálium, növeli a fagy és a szárazságtűrő képességet...
Kalcium a hosszirányú növekedést segíti...
Magnézium a klorofill alkotórésze...
(tovább:
A műtrágyákban előforduló főbb tápelemek)


az évszaknak és a gyep állapotának megfelelő összetételű gyeptrágyát használjunk a gyep, ill. pázsit tápanyagpótlására....
(tovább:
Gyeptrágya választás )